Gull - Sølv - Vedlikehold

Skitne smykker må først vaskes eller renses i såpevann for å få av utenpåliggende skitt. Oksydering er missfarging i metalloverflaten som ikke kan fjernes med såpevann eller lignende. Her må det brukes pussemidler. Det kan også brukes kokende vann + bakepulver med smykkene på en bit aluminiumsfolie i en glassbolle. Dette anbefales ikke da du risikerer at overflaten på smykkene får en matt melkeaktig hinne. I verste fall må smykket leveres inn til oss for rens og maskinpolering.

GULL Smykker renses best i Gullsmedens smykkerens, alternativt såpevann (salmiakk, eller lignende). Sølv pussemidler kan også brukes på gull for å fjerne oksydering i selve metallet. Ved all rens må en ta hensyn til steiner og perler i smykkene. Disse kan missfarges av pussemidlene. Perler og opal er mest utsatt, diamanter, safirer, rubiner, kvarts og syntetiske steiner gir ingen problem. Tørk alltid med en myk og tørr klut til slutt.
  
SØLV Smykker kan renses med en myk tannbørste, varmt vann, noen dråper Zalo og en teskje salmiakk for hver liter vann. La sølvet ligge noen minutter, før du forsiktig vasker det med børsten. Tørk det først med en myk klut, før du fullfører tørkinga med en føner.
Puss av sølv som ikke blir bra med ovennevnte vask:
Hvitt sølv dyppes i flytende sølvpuss - må ikke bli liggende, men dyppes og skylles i vann. Kan også pusses med sølvkrem.
Oksydert sølv (blankt med mørke felt) pusses med klut eller lett med sølvkrem kun på de blanke feltene. Kan også skylles lett i flytende sølvpuss, men vær rask til å skylle under vann slik at oksyderinga ikke forsvinner. Bedre å dyppe flere raske omganger med vannskylling. Stopp før du mister oksyderinga på smykkene. Tørk alltid av med en myk og tørr klut til slutt, og fullfør gjerne med hårføner til slutt. Du får også kjøpt pussebrett og klut som gjør jobben med å pusse sølvknapper til bunadsølv enkelt, samtidig som pussebrettet beskytter bunadsstoffet. Det er mange ulike produkt i salg for å rense sølv. Men vær forsiktig med disse, da rensemidlene lett kan bli for sterke, og derved ta vekk forgylling og glans.
Sølvbestikk pusses best med krem. Oksydert sølvbestikk må pusses varsomt slik at oksyderinga ikke forsvinner.
Skyll først vekk støv og sand ( blir fort riper ) sølvet er et mykt metall. Legg på sølvkrem og la tørke litt før man tørker bort sølvkremen, skyller og etterpolerer med en myk og tørr klut. Etterpå vaskes bestikket med såpe (Zalo eller lignende) og varmt vann - viktig å tørke godt av vanndråpene med en gang ellers blir det som regel flekker.
Sølvbestikk og smykker må oppbevares tørt. Poser av stoff egner seg godt. Det samme gjør syrefrie plastposer. Ikke bruk gummistrikk når du pakker vekk sølvet/smykkene. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksyderer og får svarte merker som må slipes bort.
Rodinert Sølv - en del sølvsmykker belegges med et lag med edelmetallet rodium for å beskytte mot missfarging. Disse smykkene har en nikkellignende glans, og trenger stort sett bare vask og rens for å rense bort utenpåliggende skitt (fett, spray, parfyme, o.l.)
Perler er av organisk opprinnelse/materiale, og må brukes med forsiktighet da perlenes hardhet og porøsitet ikke kan sammenlignes med edelsteiner. Løsemidler i kremer, parfyme, hårspray og lignende vil trekke inn og misfarge perlene. Det anbefales alltid å tørke av perlene med en myk fuktig klut etter bruk. Før bruk: Perlene er alltid det siste du tar på deg etter parfymen og hårsprayen! Oppbevar perlene mørkt i en myk tøypose.
  
HUSK
Smykker som brukes rett på kroppen blir like skitne som klærne dine, og må derfor vaskes like ofte. Gull og sølv er myke metaller – ta av deg smykkene når du arbeider i hagen, trener i studio, eller gjør tyngre arbeid. Sett ikke sølvbestikket sammen med stålbestikket i oppvaskmaskinen.
Informasjonen er veiledende på de viktigste områdene, og dekker ikke alt i vår drift.

Sjekk også : Gjør et kupp i vår outlet...

626000  Bunadsølv pussebrett m.klut, nr. 626000
Bunadsølv pussebrett m.klut, nr. 626000...
Klut: Sølvpusseklut
Brett: Plast
 
138 kr
Antall:
Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag
10:00 - 16:00

Lørdag
Stengt

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende


Medlem Norges Gullsmedforbund
siden 1957

Fornøyde kunder: