Diamanter

Til alle tider har det vært et romantisk skjær av mystikk omkring verdens mest fornemme edelsten. Grekerne i antikken trodde at diamanter var biter av stjerner som falt til jorden. Noen kalte dem poetisk for Guds tårer! Navnet stammer fra det greske Adamas, som betyr uovervinnelig. Grekerne kalte diamantens ild for kjærlighetens flammer.

De første diamantene ble funnet i India ca. 300 år f.Kr. Siden ble det funnet diamanter i mange deler av verden, som Brasil, Russland og mange steder i Afrika.

Diamanter er sjeldne, og det er vanskelig å få tak i større diamanter. Når 250 tonn malm sprenges ut, knuses og bearbeides, er det ofte bare 1 carat (0,2 gram) grov og ujevn diamant tilbake. Og igjen kan bare 20% av grovmaterialet brukes til smykkediamanter.

Diamanten er det hardeste materialet vi har (hårdhetsgrad 10 på Mohs skala), og verdien avgjøres av vekt, farge, klarhet og sliping. Ofte kalt de 4 C-er.

Carat - Diamantens vekt :

Carat er vektenheten for diamanter, og har sin opprinnelse fra frukten fra Johannesbrødtreet. Disse fruktene ble brukt som vektenhet av oldtidens handelsmenn. En carat tilsvarer 0,2 gram. Carat er videre inndelt i punkter, og det er 100 punkter i en carat. Derfor veier en 45 punkters diamant 0,45 carat. Diamantens pris stiger proposjonalt med str. på steinen. 1 carat er derfor langt mer enn dobbelt så dyr som en stein på en halv carat. Jo større diamanten er, jo sjeldnere er den.

Colour - Diamantens farge : 

Fargegraderingen av diamanter avgjøres av hvor mye steinens farge avviker fra det hvitest mulige - fargeløse. Totalt fargeløse, ishvite diamanter er svært sjeldne, og derfor mer verdifulle. Den beste måten å observere diamantens virkelige farge på er å se den mot hvit bakgrunn i lys av spesiell farge/lys fra nord dvs uten lys fra sola. Selv om de fleste diamanter har en skygge av gult, finnes alle fargenyanser: gul, kanari, rosa, rød, grønn, blå og brun. Dersom fargene er tydelige og klare kalles de "fantasi-farger". Disse verdsettes også for sin vakre farge på samme måte som hvite diamanter verdsettes for mangel på farge. Som eksempel er den berømte Hope-diamanten blå, og den velkjente Tiffany-diamanten kanari-farget.

Vi bruker følgende internasjonale CIBJO-betegnelser når vi skal beskrive diamantens farge:

- D River Usedvanlig hvit +

- E River Usedvanlig hvit

- F Top Wesselton Sjelden hvit +

- G Top Wesselton Sjelden hvit

- H Wesselton Hvit

- I Top crystal Lett tonet hvit

- J Crystal Lett tonet hvit

- K Top Cape Tonet hvit

- L Top Cape Tonet hvit

- M - O Cape Tonet

Clarity - Klarhet :

Klarheten bestemmes av diamantens innvendige inneslutninger og uregel-messigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge vurderes nøye når klarheten skal bestemmes. Inneslutninger er naturlige "fødselsmerker" – flekker, streker eller andre uklarheter som har vært i steinen siden den ble krystallisert fra karbon for millioner av år siden. Jo færre og mindre inneslutninger, desto mer verdifull er steinen. Regelen sier at en diamant er luperen når et trenet øye, under 10 ganger forstørrelse i godt lys, ikke kan se noen inneslutninger. 

Spesialistene benytter spesielle uttrykk når de skal beskrive klarheten:

-FL (flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter

-IF (internally flawless) Ingen indre uklarheter

-VVS1-VVS2 (very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter

-VS1-VS2 (very small inclusions) Meget små uklarheter

-SI1/SI2 (small inclusions) Små uklarheter

-P1 (piqué 1) Små synlige uklarheter

-P2 (piqué 2) Synlige uklarheter

-P3 (pique 3) Meget synlige uklarheter

Cut - Sliping :

Diamantens skjønnhet beror på evnen til å reflektere lys. Når den er riktig slipt vil lysstrålene som slipper inn fra toppen bli kastet tilbake fra bakfasettene, og diamanten stråler i alle regnbuens farger.

Diamanter slipes i henhold til en matematisk formel, og den mest vanlige diamantslipeformen er brillianten med 57 såkalte fasetter (flater). Andre kjente slipeformer er dråpe, smaragd-slip, navette og baguette.

Stell av diamanter :

Diamanter må oppvares i egnet smykkeboks eller skrin. De må ikke ligge løst da de kan lage riper på andre smykker. Diamanter blir lett skitne og støvete, og kremer, pudder og såpe reduserer glansen. Smykkerens kjøpt hos oss er et godt egnet rensemiddel, alternativt kan du også benytte et mildt rengjøringsmiddel oppløst i vann. Dypp smykket i oppløsningen og skrubb det forsiktig med en myk børste. Skyll med rent vann og tørk med en myk klut.

Husk at ringen og klørne rundt diamanten er laget av metall og derfor slites. Selv om diamanten er det hardeste mineral vi kjenner og derfor uslitelig, kan det slås skår av steinen ved røff bruk.

Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag
10:00 - 16:00

Lørdag
Stengt

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende


Medlem Norges Gullsmedforbund
siden 1957

Fornøyde kunder: