Hvordan pusse bunadsølv og søljer

For at bunadsølvet ditt skal framstå penest mulig er det viktig med litt vedlikehold. 

1.    Start med å  vaske sølvet med såpe (Zalo eller lignende) og varmt vann
 

2.    Tørk av vanndråpene med en gang, slik at det ikke blir flekker. Trenger sølvet mer inngående rens må du bruke sølvpuss.

Hvitt sølv dyppes i flytende sølvpuss og må ikke bli liggende, men dyppes og skylles i vann. Sølvet kan også pusses forsiktig med sølvkrem.

Oksydert sølv (blankt med mørke felt) pusses med klut eller lett med sølvkrem kun på de blanke feltene. Det kan også skylles lett i flytende sølvpuss, men vær rask med å skylle det under vann slik at oksyderingen ikke forsvinner. Det er bedre å dyppe flere raske omganger med vannskylling. Stopp før du mister oksyderinga/fargen på sølvet.
 

3.    Tørk alltid av med en myk og tørr klut til slutt, og fullfør gjerne med hårføner til slutt. Du får også kjøpt pussebrett og klut som gjør jobben med å pusse sølvknapper til bunadsølv enkelt, samtidig som pussebrettet beskytter bunadsstoffet. Det er mange ulike produkt i salg for å rense sølv, men vær forsiktig da rensemidlene lett kan bli for sterke, og dermed ta vekk forgylling og glans.
 

Hvordan oppbevare bunadsølv og søljer
Bunadsølv må oppbevares tørt, og helst i poser av stoff eller syrefrie plastposer. Ikke bruk gummistrikk når du pakker vekk sølvet. Gummistrikken inneholder svovel som gjør at sølvet oksyderer og får svarte merker som må slipes bort.

Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag

09:30 - 16:00

Lørdag

STENGT

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende