Smykkesteiner

Safir og Rubin er to varianter av mineralet Korund. Dette mineralet er meget hardt (hårdhetsgrad 9 på Mohs skala), slitesterkt, og er nest etter diamant det hardeste smykkestensmaterialet vi har. Rød korund heter Rubin, mens Safir finnes i nesten alle farger. Den blå safiren er den mest brukte og mest verdifulle varianten. Blå safirer finnes i alt fra lyse, blasse farger til mørke, nesten svarte steiner. Den beste blå safiren skal være vakkert blå uansett belysning, og er meget kostbar. Prinsesse Diana valgte en eksklusiv blå safir i sin forlovelsesring, som nå har gått i arv som forlovelsesring for neste generasjon.

Smaragd er en grønn variant av mineralet beryll. Grønnfargen skyldes spor av chrom i mineralet. Store smaragder av god kvalitet kan ofte være dyrere enn diamant. Smaragder har ofte mange inneslutninger, og det er fargen som vektlegges mest ved verdivurdering. Smaragd har vært verdsatt i mange tusen år, helt tilbake til gamle Egypt og romertiden. Cleopatra elsket smaragder og smaragdene var hennes kjæreste smykker. Smaragden symboliserer kjærlighet og suksess, og er steinen for 55 års bryllupsdag. Smaragden er en "sprø" stein som må behandles varsomt både under produksjon, og av kvinnen som bærer smaragdsmykker. Selv om Smaragden er ganske hard (hårdhetsgrad 7 på Mohs skala) kan den knuses ganske lett med et skarpt slag. Colombia er berømt for de fineste smaragdene, men også Brasil og Zambia leverer gode steiner.

Kvarts finnes i mange varianter og de mest brukte er:

- Ametyst gjennomsiktig lilla farge

- Citrin gjennomsiktig gul farge

- Bergkrystall klar gjennomsiktig fargeløs

- Røk kvarts gjennomsiktig mørk brun farge

Kvarts er en forholdsvis rimelig smykkestein med god slitestyrke (hårdhetsgrad 7 på Mohs skala), og den er derfor populær og mye brukt. Mest brukt er nok den lilla ametysten.

Syntetiske steiner er laget i en fabrikk istedenfor i naturen. Syntetiske steiner inneholder stort sett det samme som naturlige steiner. Men syntetiske steiner får en del karaktertrekk fra produksjonen som et trenet øye hos en ekspert kan avsløre. Disse steinene brukes oftest i billige gullsmykker og i sølvsmykker. Mest brukt er Zirkonia som ikke finnes i naturen, men som ofte brukes som diamantetterligning. Zirkonia gir mye fargespill og skinn samtidig som den er forholdsvis slitesterk. Mye brukt også i forskjellige farger. Rubin, safir og spinell lages også syntetisk, og er mye brukt. På smykkene i vår butikk er det alltid gjort oppmerksom på om steinene er syntetiske. Sølvsmykker produseres nesten utelukkende med syntetiske steiner.

Vi har her tatt med de mest brukte smykkesteinene i Norge, men det finnes langt flere enn dette. Du finner mer info hos The World Jewellery Confederation.

Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag
10:00 - 16:00

Lørdag
Stengt

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende


Medlem Norges Gullsmedforbund
siden 1957

Fornøyde kunder: