Perler - Kulturperler

Ekte perler dannes ved at et fremmedlegeme har trengt seg inn mellom skallene på en levende østers. Dette irriterer østersen og får den til å produsere et perlemorslag rundt fremmedlegemet. På denne måten bygger østersen perler.

Kulturperler er perler som er laget av levende østers på samme måte som en ekte perler. Forskjellen er at mennesker plasserer en kule inne i østersen som etter hvert omsluttes av perlemor på samme måte som ved ekteperler, men da med en kunstig kjerne.

Forhold som bestemmer verdien på perler :

Orient kalles den spesielle måten de tynne perlemorslagene absorberer, bryter og reflekterer lyset på. Denne lysbrytingen finnes bare hos natur- og kulturperler. Jo tykkere perlemorslaget er, desto bedre blir perlens orient,. Slik blir perlen vakrere og får en ‘dypere glans’.

Store perler er sjeldnere og blir mer kostbare.

Fasong : Runde, pæreformede eller ovale perler kalles symmetriske, og har størst verdi. Usymmetriske perler kalles barokke.

En perfekt perle har en glatt og jevn overflate. Ujevnheter skal kunne ses med det blotte øye.

Perler er sjeldne fordi det tar mange år å danne en perle. I tillegg til at de bare kan dyrkes på bestemte steder. Naturen lager få perler som er helt like i orient, fasong, størrelse og farge.

Akoya kulturperler er klassikeren blant kulturperler. De stammer hovedsakelig fra havområdene rundt Sentral-Japan og Syd-Japan. Formen er som regel symmetrisk rund, eller uregelmessig barokk, og fargespekteret går fra lys hvit-rosè via lys kremfarget til sølvgrå. Akoya-perlen dyrkes med en diameter på 2-11 mm, men størrelser over 9 mm er sjeldne og derfor svært kostbare.

Sydhavs- og Tahiti-kulturperler er mest kostbar blant kulturperlene. Sydhavs-kulturperlene stammer fra perleøstersen Finctade Maxima, som lever i de varme havområdene i Det indiske hav og Stillehavet, hovedsaklig i farvannene rundt Australia. De dyrkes i størrelser fra 10-18 mm diameter. Fargespekteret går fra hvitt via kremfarget til gull og et fasettrikt sølvblått. Den mørke Tahiti-kulturperlen fra østersen Pinctada Margaritafera blir spesielt verdsatt. De metalliske fargetonene går fra grønngrått til brunsvart, og finnes også i en usedvanlig svart-grønn farge som minner om påfuglfjær.

Ferskvannskulturperler dyrkes i dag hovedsakelig i Kina. Mest kjente er ferskvanns-kulturperlene fra Biwasjøen i nærheten av den gamle japanske keiserbyen Kyoto. Men herfra kommer bare små mengder av førsteklasses kvalitet. I ferskvannskulturperler implanteres ikke en fast kjerne, men en vevsdel fra en annen østers. Dette gir stor variasjon av former, både runde, risformede og dråpeformede, og uregelmessige former. Fargene varierer fra hvit-rosè til laks-orange. Store ferskvannskulturperler over 8 mm er svært kostbare, og dyrkes til dels også med kjerne.

Keshi-kulturperler er kjernefrie saltvannskulturperler. De dukker opp som et av naturens luner der det dyrkes Akoya- og Sydhavskulturperler. Det er nemlig slik at hvis den implanterte kjernen blir utstøtt av østersen, blir likevel den implanterte vevsdelen tilbake og dette fører til at det dannes perlemor. Det finnes nesten ingen grenser for hvilken form Keshi-kulturperlene kan få.

Mabelkulturperlen er en halvperle. Den oppstår ved at man fester en halvkule mellom skallet og mantelvevet i østersen. Avhengig av formen på perlemorsdelen kan formen bli rund, oval, kantet, dråpe eller hjerteformet. Størrelser fra 10 til over 20 mm.

Alle perler er av organisk opprinnelse/materiale, og må brukes med forsiktighet da perlenes hardhet og porøsitet ikke kan sammenlignes med edelsteiner. Løsemidler i kremer, parfyme, hårspray og lignende vil trekke inn og misfarge perlene. Det anbefales alltid å tørke av perlene med en myk fuktig klut etter bruk. Før bruk: Perlene er alltid det siste du tar på deg etter parfymen og hårsprayen!

Imiterte perler er alt som ligner på perler med en overflate laget av mennesker.

Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag
10:00 - 16:00

Lørdag
Stengt

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende


Medlem Norges Gullsmedforbund
siden 1957

Fornøyde kunder: