Gullsmed Leksikon

Gull er selve symbolet på kjærlighet og troskap, i tillegg til at det tradisjonelt forbindes med velstand, makt og varig verdi.

Gjennom flere tusen år er gull blitt vurdert som det eneste riktige kunstneriske utrykksmiddel til å forherlige det guddommelige. Også i våre dager blir gull brukt til religiøse kunstgjenstander. Middelalderens såkalte alkymister forbandt det gyldne metallet med udødelighet.

En viktig grunn til at gull gjennom tidene er så høytverdsatt, er at det er såpass sjeldent. Mengden av gull i verden er overraskende liten - dersom alt gull utvunnet gjennom de siste 500 årene ble samlet sammen til en "terning", ville terningens sider bare være 15 meter. Allerede seks hundre år før vår tidsregning ble gull brukt som betalingsmiddel. Den dag i dag er gull en internasjonal verdimåler og en stabiliserende faktor i verdens valutasystemer.

Sølv har gjennom alle tider vært brukt til pryd- og nyttegjenstander samt smykker. I Norge har vi også en lang tradisjon med sølvbestikk og bunadsølv i tillegg til sølvsmykker. Tradisjonene lever i beste velgående i dag, mens vi også ser en sterkt økende popularitet med sølvsmykker som er et vesentlig mer prisgunstig alternativ til gullsmykker.

De fleste i gullsmedbransjen er medlemmer av Norges Gullsmedforbund. Gullsmedforbundet er høringsinstans for myndighetene, edlelmetallkontrollen, gullsmedutdannelse, og ellers alt av felles overordnet info mot forbruker/publikum. Forbundet er også en nøytral klageinstans for forbrukere som ikke er helt fornøyd med utført gullsmed arbeid/kvalitet.

Innlogging

Åpningstid

I butikken Finnsnes

Mandag - Fredag
10:00 - 16:00

Lørdag
Stengt

Spørsmål?
E-post besvares
fortløpende


Medlem Norges Gullsmedforbund
siden 1957

Fornøyde kunder: